NA SAMOTĚ

AČOKČA - Cyclanthera pedata (L.) 

Achocha, korila, lidově paprikookurka

Pěstujeme podobně jako papriky, během dubna předpěstujeme, poté po „zmrzlých“ vysazujeme na stanoviště. To by mělo být slunné, připravíme také oporu – ačokča naroste až do 5 m výšky. Plody se sklízejí zhruba 3-8 cm, dokud nejsou semínka uvnitř černá a tvrdá (jinak se musí odstranit).

Plody ačokči lze nakládat, sušit, konzumovat i syrové (čím menší plody – asi 2-3 cm – tím lépe chutnají).  Z čerstvých plodů se dají připravit různé zeleninové směsi, např. lečo nebo pod maso, do polévek. Plody se dají také plnit mletým masem, dusit, zapékat.  Z listů se připravuje chutný špenát.

Léčebné účinky: syrová ačokča snižuje cholesterol, krevní tlak a pomáhá proti cukrovce. Plody obsahují důležité hořčiny, beta karoten, vitaminy C, B1 a B2. Konzumace malých čerstvých plodů napomáhá metabolismu cukrů a zlepšuje psychickou pohodu. Používá se při léčbě respiračních chorob. Šťáva léčí zánět ucha. Odvar ze dvou plodů bez semínek v litru vody slouží jako diuretikum.  Listy přikládané na zanícenou část těla mají protizánětlivé účinky. Tvrdý sušený plod se dnes běžně užívá při léčbě i prevenci poruch oběhového systému.

Následně uvádím několik receptů, které jsem posbírala na internetu. Sama jsem vyzkoušela lečo a nakládanou ačokču.. 

Lečo z čerstvé ačokči:
1 velká cibule
1 díl ačokči
1 díl rajčat
vajíčko
(uzenina)
olej
sůl
kmín

Na rostlinném (olivovém) oleji zpěníme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, přidáme ačokču nakrájenou na malé kousky (hodí se i zralejší plody - z nich vybereme tvrdá černá semena), podusíme do poloměkka  přidáme  oloupaná rajčata, osolíme, okmínujeme a dusíme do měkka. Přidáme (nakrájenou uzeninu), vajíčka a na mírném ohni necháme   dodělat. Dochutíme pepřem. Podáváme nejlépe s tmavým chlebem.

 

Sterilovaný základ na lečo z ačokčou:
Na drobno pokrájenou ačokču mírně posolíme, necháme asi hodinu odležet (aby pustila šťávu), přidáme na drobno nakrájená oloupaná rajčata a směs napěchujeme "nasucho" do sklenek. Sterilizujeme 30 minut při teplotě 90 st.C.

 

Lečo ze sterilizovaného základu: 
Na rostlinném (olivovém) oleji zpěníme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, přidáme přiměřené množství konzervované smesi,ačokči s rajčaty, osolíme, přidáme drcený kmín, vydusíme přebytečnou vlhkost, přidáme uzeninu a  vajíčka a dusíme dokud se vajíčka dokonale nesrazí. Dochutíme pepřem (mletou feferonkou). Podáváme s chlebem.

 

Špenát z listů ačokči:

Mladé a svěží listy spaříme vařící vodou a nahrubo (nebo je-li libo tak najemno) nasekáme. Na rostlinném oleji (nebo sádle :-)) orestujeme na sklo nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek (množství dle vaší libé chuti), přidáme nasekané a spařené listy  ačokči, ochutíme solí a drceným kmínem (naši východní sousedé mohou samozřejmě použít místo kmínu drvenou rascu ;-)), podlijeme vývarem (nebo vodou - potom přidáme kousek polévkové kostky) a dusíme 10 až 15 minut na mírném ohni. Lehce zahustíme (jíškou nebo strouhankou) , přidáme vajíčko a necháme ho srazit. Nakonec špenát ochutíme pepřem.

Podáváme s vařenými bramborami a ohřátou uzeninou.

 

Nakládaná ačokča s cibulkou-šalotkou

Tato směs malých plodů ačokči a šalotky je naprosto delikasní pochoutkou!

Nálev je stejný jako na okurky nakládačky, pro delší tvanlivost strilujeme 20 minut při 85 st. C.

 

Sušená ačokča:

Plody nakrájené na drobné kousky   sušíme při teplotě do 40 st.C. Schnou rychle a bez jakýchkoliv potíží.

Samotnou sušenou ačokču používáme jako přísadu do zeleninových polévek, bramborového guláše, pod dušené maso a všede tam, kam se nehodí běžná směs sušených zelenin, jaké je pro srovnání na druhém obrázku. 

Tato naše tradiční směs obsahuje jak kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer), ale i další druhy zelenin, na př. květák, kapustu. I do této směsi přidáváme ačokču. Směs se hodí na přípravu mnoha pokrmů, kde nevadí trochu nasládlá chuť sušené mrkve a petržele.

Je samozřejmostí, že před vařením každou sušenou zeleninu asi na 1/2 hodiny namočíme do studené vody, vodu nesléváme a použijeme ji do základu polévky nebo omáčky.

 

Ačokča plněná mletým masem a rýží

Potřebujeme 

16 plodů ačokči

500 g mletého masa (napůl vepřové s hovězím nebo drůbežím)

sůl

mletý pepř

100 g rýže

Jak na to 

Plody zbavíme širšího konce a vybereme nožem semena s přepážkami. V míse dokonale promícháme mleté maso se solí, pepřem a syrovou rýží. Vzniklou hmotou naplníme plody, vložíme je do rajské omáčky a necháme vařit asi hodinu. Na jednu porci stačí tři až čtyři plody. Podáváme s omáčkou bez přílohy – rýže je již v mase.