NA SAMOTĚ

BATOLKA PROROSTLÁ / ZIMNÍ PORTULÁK - Montia perfoliata

Jednoletá rostlina, která pochází z Ameriky. Má rozvětvené kořeny a na půdě vytváří hustou růžici. Vysoký je cca 20cm, to samé je průměr trsu. Listy jsou zčásti špičatě vejčité, převážně však okrouhlé a miskovitě prohloubené. Na jaře vyrůstají ze středů listů stopky s bílými hvězdovitými kvítky.

Obsahuje mnoho vitamínů, není citlivý na chladno, využívá k růstu každý bezmrazý den. Hodí se proto do pařeniště i do nevytápěného skleníku jako nenáročná zimní zelenina, lze ji pěstovat i venku na záhoně. Od dubna můžeme vysévat rovnou na záhon, důležitá je stejnoměrná zálivka. Zimní portulák lze vysévat ještě jednou od srpna do září. Přes zimu zůstávají rostliny zelené a poskytují v chladné roční době vítanou čerstvou zeleninu.

Chutná podobně jako hlávkový salát, lze jej rozmixovat s vodou a pít čerstvou šťávu. Listy lze sklízet kdykoli; mohou se jíst i květy, nebo jimi zdobit mísy se saláty.

Měkké, špenátu podobné lístky jsou bohaté na vitamin C a mají příjemnou chuť. Po důkladném opláchnutí je lze upravovat jako listový špenát nebo jako hlávkový salát. Na portulák se hodí všechny recepty jako na špenát, především recepty italské.

Konzervování se nevyplatí, pokud totiž rostlinky přikryjete na zimu (kvůli snadnému dosahu pod sněhem), budete mít tuto zeleninu vždy po ruce. Zimní portulák se hodí do salátů, bylinkových omáček, tvarohů a do studených mís.