NA SAMOTĚ

BAZALKA POSVÁTNÁ - Ocimum sanctum

Bazalka pochází z Indie, Středního Východu a několika pacifických ostrovů. V oblasti Středomoří se bazalka pěstuje už po tisíce let, ale do západní Evropy ji přinesli až v 16.století obchodníci s kořením.

Tato rostlina je celá prodchnutí historií a pověrami. Bazalka prý vyrostla kolem Ježíšovy hrobky poté, co vstal z mrtvých. V některých řeckých ortodoxních chrámech se z bazalky připravuje svěcená voda a na oltáře se staví bazalka v květináči. Svatost bazalky má však jeden otazník. Jak Řekové, tak i Římané totiž věřili, že lidé mají při setí bazalkových semínek klít – to aby zajistili jejich vyklíčení. Vyskytovaly se dokonce pochybnosti, jestli bazalka není jedovatá, a v západní Evropě byla připisovaná ďáblu, ale také používaná jako ochrana proti čarodějnicím. A Anglii se bazalka pravá v alžbětinských časech šňupala proti nachlazení, aby pročistila mozek a a by zastavila bolení hlavy.

Bazalka posvátná je víceletá, rostliny přezimujeme snadno na chladném a světlém místě.

Vysoká je 30 – 100 cm. Můžeme pěstovat v létě venku v květináči a na zimu odneseme domů za okno. 

Celá rostlina nádherně voní, pochází z Thajska, kde se pěstuje kolem buddhistických klášterů. Společně s pálivými papričkami se dá použít při přípravě kuřecího, vepřového nebo hovězího masa po thajském způsobu. V Indii je hinduisty považovaná za posvátnou, zasvěcenou bohům Krišnovi a Višnuovi. Je ve velké vážnosti a u soudů se na ni dokonce přísahalo. Na indickém subkontinentě se používala jako dezinfekční prostředek proti malárii.

Výsev: Semena sejte brzy na jaře přímo do květináče nebo do sadbovače a nechte vyklíčit v teple. Za suchého počasí bazalku zalévejte kolem poledne, protože jim nedělá dobře, když „se ukládají k spánku“ mokré. Pravděpodobnost, že shnijí, se tím sníží na minimum a také se tak zamezí odumírání kořenů, které jinak hrozí, pokud v noci ještě teplota klesá.

Pěstování: Bazalka potřebuje vzdušnou a na živiny bohatou půdu, teplé a proti větru chráněné stanoviště, nejlépe takové, na které bude kolem poledne svítit slunce. Opravdu dobře ale rostou ve sklenících nebo ve velkých květináčích na slunné verandě.

Velmi vhodné je sázet bazalku mezi rajčata, protože:

1. Odpuzuje hmyz

2. připomene, že se při přípravě jídel bazalka hodí k rajčatům

3. nezapomeneme ji zalévat

4. kdykoliv půjdete sbírat rajčata, nasbíráte i bazalku, což jí přiměje k většímu růstu a znemožní vykvést, což zamezí dřevnatění stonků a listy nezačnou hořknout

Sklizeň: Listy sbírejte, dokud jsou mladé, a vždycky z vrcholku rostliny, aby jste podpořili její růst. Pokud budete listy zmrazovat, potřete je před tím z obou stran olivovým olejem, aby se k sobě nelepily a aby si zachovaly vůni. Pokud budete listy sušit, pak co nejrychleji. Bazalka se ovšem suší opatrně. Ze všeho nejlepší je listy naložit do olivového oleje nebo octu. Jak olej, tak ocet s bazalkou můžete využít nejen ve vlastní kuchyni, ale i jako výborný vánoční dárek ;-).. Vrcholky kvetoucích lodyh sbírejte začátkem léta. V čerstvém stavu je přidávejte do salátů, sušené do vonných směsí.

Lékařské použití: Bazalka se kdysi předepisovala na žaludeční křeče, jako expektorans a jako laxativum, ale dnes se v bylinkářství už prakticky nepoužívá. Bazalkové listy ovšem napomáhají trávení a inhalování éterického oleje z bazalky zahání duševní únavu. Bazalkový ocet, přidaný do koupele, je velmi osvěžující a navíc i antiseptický. Šťáva z listů nebo odvar léčí katar horních cest dýchacích, prochladnutí, ale i choroby jater a snižují horečku.

Kuchyňské použití: Bazalka má výraznou vůni, takže jí používejte s mírou, aby nepřebyla jiné vůně. Je také jednou z mála bylin, jejichž vůně se vařením zvýrazní. Nejlepší je přidávat bazalku před koncem vaření.

Tipy:

1. Listy je lepší roztrhat, než rozkrájet. Sypete je na zelené saláty nebo na nakrájená rajčata

2. Bazalka se výborně doplňuje s česnekem. Přidávejte ji do francouzské salátové zálivky

3. Když vaříte těstoviny nebo rýži, ohřejte na pánvi trochu olivového oleje, pak ho odstavte, přidejte roztrhané listy bazalky a nakonec uvařené těstoviny nebo rýži.

4. Přidávejte bazalku do studených rýžových nebo těstovinových salátů

5. Bazalku můžete přidávat také do smetanových sýrů; výborně se hodí k pečeným bramborům

6. K těžkému masu, například kozímu se bazalka nehodí.

7. Listy bazalky ozdobte smažená nebo grilovaná rajčata,  dokud jsou ještě teplá

8. Bazalka se hodí také do baget a místo bylinkového másla i na obložené chleby.

9. Listy bazalky můžete posypat pizzu

10. Z bazalky se dá připravit neobvyklá nádivka do kuřete – použijeme bazalku smíchanou s drceným česnekem, chlebovou kůrkou, citronovou kůrou, šlehaným vejcem a nasekanými oříšky.