NA SAMOTĚ
ČERNÝ KOŘEN LIBOCHOVICKÝ / HADÍ MORD ŠPANĚLSKÝ - Scorzonera hispanica

Vytrvalý hadí mord je velmi podobný dvouleté kozí bradě fialové (salsify), ale má tmavší barvu, užší kořeny a není tak pálivý.

Anglické jméno „scorzonera“ bylo převzato z francouzského „scorzon“ čili had; ve Španělsku se totiž rostlina používala k hojení hadího uštknutí. Jiný výklad uvádí, že jméno odráží vlastnost kořene a je složeninou italských slov scorza, což znamená kůra, anera, černá. Hadí mord je původní od střední a jižní Evropy až po Sibiř; znali jej Řekové a Římané, i když neměli přílišný zájem o jeho pěstování.

V Evropě se hojně pěstuje a je oblíbenou zimní zeleninou.

Je pěstován jako dvouletka pro stonky, květní pupeny a květy a jako jednoletka pro široký válcovitý kořen. Je plně mrazuvzdorný.

Obsahové látky: obsahuje těžko stravitelný inulin, který se při skladování přeměňuje ve fruktózu a zvyšuje kalorickou hodnotu (27 kalorií na 100 g); malé množství vitamínů a minerálních látek.

Množení: semena vyséváme ve druhé polovině jara na záhon do řádků 1 – 2 cm hlubokých, vzdálených od sebe 15 cm. Chceme-li sklízet další rok začátkem podzimu, vyséváme na konci léta.

Pěstování: Černému kořenu se daří dobře na slunečném místě, v dobře propustné půdě, vyhnojené po předplodině. Nepěstujte jej na čerstvě pohnojené nebo kamenité půdě, aby se nevytvářely rozvětvené a deformované kořeny.

Chceme-li černý kořen pěstovat na těžké a kamenité půdě, naplníme úzkou rýhu hlubokou asi 30 cm jemně prosetou půdou, aby kořeny mohly růst rovně.

Kořeny ponechané přes zimu v zemi vytvoří příští rok na jaře jedlé výhony. Na podzim odřízneme staré listy asi 1 – 2,5 cm nad povrchem půdy. Přihrneme-li kořeny 15 cm vrstvou půdy, budou přes zimu rostoucí výhony na jaře vybělené. Koncem jara půdu odhrneme a sklízíme listy, když jsou 12 – 15 cm dlouhé.

Pěstování s jinými rostlinami: černý kořen odpuzuje pochmurnatku mrkvovou a květy lákají užitečný hmyz.

Použití v kuchyni: kořeny se dusí, pečou, dělají se z nich krokety, kaše, smaží se na hranolky nebo se zapékají se strouhankou a sýrem. Svou chuť si černý kořen nejlépe zachovává při vaření. Když jej nakrájíte, zhnědne, a proto jej ponořte do vody s trochou citronové šťávy. Vaří se 25 minut ve slané vodě se lžičkou mouky. Po uvaření jej oloupejte, polijte rozpuštěným máslem a posypte petrželkou. Mladé puky se mohou přidávat syrové do salátů. Květní lodyhy hadího mordu jsou chutnější než salsify.