NA SAMOTĚ

ČESNEK MEDVĚDÍ – Allium ursinum

Patří mezi jednoděložné rostliny a je řazen do čeledi liliovité. Domovem je mu téměř celá Evropa, vyskytuje se v lužních lesích a stinných bučinách. Kde se mu daří, vytváří na jaře rozsáhlé porosty. „Snad žádná  bylina na zemi není tak účinná v pročišťování žaludku, střev i krve jako česnek medvědí”, takto horoval zapálený bylinkář a farář Künzle a nutno přiznat, že trefil do černého.

Příčinou typického česneku tohoto rostlinného druhu jsou éterické oleje tvořené sloučeninami síry. Uvolňování těchto pachových látek z lidského těla po konzumaci česneku, které může trvat i několik dní, se odehrává prostřednictvím střev a ledvin, ale také přes kůži a 10 % skrz plíce. A tam, kde jsou cítit éterické oleje, tam právě se projeví jejich pozitivní účinky!

V lékařství je česnek medvědí používán stále velmi sporadicky, ačkoli už jsou k dostání i hotové preparáty obsahující jeho léčivé výtažky. Bylina potlačuje nepřirozené hromadění krevních destiček a slouží jako prevence i léčba s postupujícím věkem přicházejících cévních onemocnění; uplatňuje se při vysokém krevním tlaku a arterioskleróze, i se všemi jejími doprovodnými projevy. Způsobuje rozšíření cév a jejich uvolnění z křeče, čímž snižuje krevní tlak; tento efekt se ovšem dostavuje až při delším pravidelném užívání česneku. Antioxidační účinky byliny zabraňují ukládání cholesterolu na cévních stěnách, čímž navíc redukují zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi.

Mezi další schopnosti česneku patří uvolňování křečí a potlačování zánětlivých procesů. Díky vysokému obsahu hořčičných glykosidů a sirných sloučenin stimuluje vylučování žaludeční šťávy a podporuje odbourávání bílkovin. To je důvodem pro jeho aplikaci při léčbě nechutenství nebo dyspepsie (převládnutí kvasných či hnilobných procesů v zažívacím traktu). Další položkou v seznamu osvědčených aplikací česneku medvědího je podpůrná léčba chronických kožních chorob podmíněných poruchami látkové výměny. Za tímto účelem je využíván především ve formě detoxikační jarní kůry. Česnek ničí bakterie, viry, houbové organismy i parazity. Obsažený allicin hubí choroboplodné zárodky a vykazuje silné antibakteriální účinky, zvláště v případě střevní mikroflóry. Zatímco udatně likviduje bakterie způsobující kvasné a hnilobné procesy, přirozené bakteriální střevní společenstvo nechává bez povšimnutí a jakékoli narušení.

Roste ve stinných vlhkých lesích, mokrých loukách.

Sbírá se celá rostlina včetně cibulky. Využívá se čerstvá, nesuší se. Nakrájené listy lze zmrazit, zalít bílým vínem nebo po vyluhování v lihu lze používat ve formě tinktury.

LÉČIVÉ ÚČINKY: Česnek medvědí má podobné účinky jako česnek kuchyňský. Vyznačuje se především:

- preventivními účinky ke zvyšování obranyschopnosti organismu brzy na jaře

- dezinfekčními účinky na celou dýchací a trávicí soustavu

- snižováním krevního tlaku a působením proti ateroskleróze

- vypuzováním parazitů

POUŽITÍ:

Čerstvé listy, šťáva - čerstvé nadrobno nasekané listy lze použít jako jarní zeleninu k chlebu, koření do polévky nebo upravit jako zadělávanou zeleninu či salát. Na pročištění trávicího ústrojí a krve se doporučuje užívat 2 - 3 krát denně půl kávové lžičky šťávy z čerstvých listů

Česnekové víno - dva šálky nadrobno nasekaných listů se v láhvi se širokým hrdlem zalijí 1 litrem bílého vína a ve vodní lázni se zahřejí asi na 50 °C. Po zazátkování se směs ponechá dva týdny stát na světlém místě, potom se přecedí a po kalíšku pije dvakrát denně na lačno.

Tinktura - nakrájené listy se nasypou do poloviny uzavíratelné nádobky, která se doplní 50 - 90 % lihem. Po dvou až třech týdnech vyluhování při pokojové teplotě se tinktura může užívat po kapkách nebo po kalíšku jako preventivní léčivo.