NA SAMOTĚ

DOBROMYSL OBECNÁ - OREGANO - Origanum vulgare

Košatá trvalka, která může být až 60cm vysoká. Má rozvětvený oddenek, který každoročně na jaře obráží. V létě kvete dobromysl růžovofialovými květy, vyrůstajícími v početných květenstvích. Mladé, jemné listy a vrcholky stonků je možné odštipovat průběžně do podzimu a zpracovávat je čerstvé. Na sušení je nejlepší seřezávat ji v květu - tehdy je dobromysl nejaromatičtější. Druhy dobromysli pocházejí většinou z oblasti Středozemního moře, dnes ale rostou ve většině světa, i když se jim říká různě, například také majoránka nebo oregano.

Název oregano je odvozen z řeckého "oros", což znamená "hora", a "ganos", což je "potěšení" nebo "krása". Doslova by se tedy dal přeložit jako "potěšení z hor". V Řecku se dobromysl zaplétá do věnce novomanželů.

Podle řecké mytologie měl kyperský král sluhu jménem Amarakos, který rozbil sklenici parfému a hrůzou omdlel. Bohové ho za trest proměnili v dobromysl. Když byla poté dobromysl nalezena, jak roste na něčí hrobce, bylo to jasné znamení, že mrtvý se má dobře. První, kdo pěstovala dobromysl na své zahradě, byla Venuše. Podle Aristotela se želva, která pozřela hada, jde bezprostředně na to najíst dobromysl, aby nezemřela. To vedlo k pověře, že dobromysl působí jako protilátka proti hadímu jedu.

Staří Řekové a Římané se dobromyslí nejen voněli po koupeli a používali ji jako masážní olej, ale také ji znali jako dezinfekční a konzervační činidlo. Je více než pravděpodobné, že to byli právě Římané, kdo dobromysl rozšířil po Evropě, kde je dnes většinou známá jako majoránka. Do Severní Ameriky s sebou přivezli dobromysl evropští osadníci. Až do 40. let našeho století se jí tam říkalo majoránka, ale později oregano. V některých oblastech Mexika a na jihu Spojených států se však oregano říká naprosto nepříbuzné rostlině, která ovšem voní podobně jako dobromysl

Dobromysl potřebuje k růstu na zahradě slunní stanoviště a vzdušnou, suchou a podle možnosti vápnitou půdu.

Oregano napomáhá trávení a má antiseptické a konzervační účinky. Hodí se k pizze, masu, rajčatům, zelenině.

Lékařské použití: Dobromysl má vysoký obsah tymolu, což z ní dělá jeden z nejlepších antiseptických prostředků. Čaj z majoránky pomáhá při silném nachlazení, uklidňuje nervy i labilní žaludek a předchází mořské nemoci. Žvýkání listu nebo několik kapek éterického oleje, vetřených do dásně, dočasně pomůže od bolesti zubů. Troška éterického oleje, ukápnutá na polštář, vám pomůže usnout.

Odvar z dobromysli přidávejte do koupele, kde pomáhá odstraňovat únavu.