NA SAMOTĚ

PELYNĚK ESTRAGON (KOZALEC) - Artemisia dracunculus

Nenáročná vytrvalá rostlina; vysoká cca 1m, svůj původ má ve střední a jihozápadní Asii, je proto častou součástí pokrmů v kuchyni Arménů a Turků. Listy estragonu mají jemnou hořkosladkou kořeněnou chuť.

Používá se k aromatizování vinných nebo ovocných octů, bylinkových másel, do nádivek, drůbeže, k pečeným a dušeným masům, do omáček, při nakládání zeleniny, do salátů, polévek a marinád. Jako koření se používají čerstvé i sušené listy, často spolu se stonky. Pokrmům dodává pikantně trpkou příchuť. Dříve se používal proti bolestem zubů; pokud nemáte k dispozici nic jiného, tak čaj z listů pomůže při nespavosti.

Pěstování - vyžaduje humózní, výživnou půdu; sám se rozmnožuje odnožemi, stačí si jej jednoduše odrýpnout. Na stanovišti vydrží několik let.