NA SAMOTĚ

MERLÍK HLAVATÝ / JAHODOVÝ ŠPENÁT - Chenopodium capitatum (syn. Blitum capitatum)

Tento merlík má červené šťavnaté plody chutnající sladce, ale trochu mdle. Vzdáleně se podobají měsíčním nebo lesním jahodám. Až 30 cm dlouhá květenství se mění v nádherný šperk osázený řadou zářivě červených drahých kamenů.

Merlík hlavatý je planá rostlina z jižní Evropy a Malé Asie, kde se vyskytuje na krajích cest a rumištích. Tato stará zelenina, německy nazývaná „Erdbeerspinat” („jahodový špenát”), byla vytlačena dnes běžným špenátem, jehož listy nemusejí být sbírány jednotlivě a navíc jsou podstatně větší. Po první sbětové válce merlík hlavatý z jídelníčku prakticky vymizel. Zobrazení z dřívějších dob ho však ještě ukazují jako překrásnou dekoraci bohatých jídelních  tabulí, kde zářivě červené plody zdobí pečené maso.

Pěstování: jemná semena se řídce vysévají na slunečné místo podobně jako špenát od půlky března do půlky srpna s odstupem řádek asi 25 cm. Po 6 – 7 týdnech se mohou rostliny odříznout a vařit nebo připravovat jako salát podle receptů na úpravu špenátu.

Tip: doporučuje se ponechat několik rostlin na zahrádce nebo vysít do květináčů či balkonových truhlíků, neboť merlík hlavatý je díky svým plodů velmi dekorativní a bude ozdobou vaší zahrádky či balkonu po mnoho týdnů. Mladé listy lze vařit a použít jako samostatnou zeleninu, případně přidat do polévek.