NA SAMOTĚ

JEDLÁ CHRYZANTÉMA - Chysanthemum coronarium

Jednoletá rostlina, výborná do salátů (mladé výhonky a okvětní lístky) a podle Číňanů i na čaj z listů, který dodává životní sílu; z kořenů se připravuje nápoj proti bolestem hlavy.

Jedlá chryzantéma je pro svůj vysoký obsah vitamínů (zejména provitamínu A), minerálních látek a silic hodnotnou zeleninou, která je navíc ještě krásná i jako okrasná rostlina.

Pěstuje se v jakémkoli klimatu a dobře roste ve všech půdách; vysoká je až 60cm. Pokud se pravidelně sestříhává, rychle regeneruje, hodně košatí – opakovaná sklizeň. V kuchyni do salátů je vhodná do kombinací např. s rajčaty, cizrnou nebo naklíčenou sójou.

Semena vyséváme v dubnu do pařeniště, v květnu vysazujeme sazenice na záhon.