NA SAMOTĚ

JOSTA - Ribes nidigrolaria

Tento kříženec černého rybízu a angreštu byl vyšlechtěn v roce 1977 v Německu. Je to opadavý keř, dorůstá do cca 1,5m. Je samosprašný, plodit začíná někdy už druhým rokem od výsadby. Plody jsou černé, veliké 1 – 1,5 cm a mají chuť černého rybízu (bez jeho aroma) spojenou s angreštem (někomu chutná i po kivi nebo hroznech); obsahují mnoho vitamínu C.

Josta je velmi dobrý na jídlo za syrova, do koláčů a výborně z něho chutnají marmelády nebo džemy.

Na pěstování je tak nenáročný, že by rozhodně neměl chybět v žádné zahrádce. Vyhovují mu všechny druhy půd, slunné nebo pohostinné stanoviště. Netrpí nemocemi a poměrně rychle roste!

Silné sazenice - omezené množství.