NA SAMOTĚ

IBIŠEK SÚDÁNSKÝ - KARKADE -  Hibiscus sabdariffa

       

Říká se mu súdánská růže, rudá růže, okra, Šaronova růže či rudý šťovík.

Ibišek súdánský je jednoletá keřovitá rostlina, která dorůstá do cca 1 m výšky, i více. Stvoly jsou načervenalé. Listy jsou sytě zelené a jsou protkány červenou žilní stěnou. Kvete bílou barvou s červeným středem. Kalich je dužnatý, sytě červený. Stejně tak jsou červené i jeho plody, které obsahují semena.

Sbírají se masité kalichy, které chutnají nakysle a skvěle se hodí do čajů. Jsou skvělé nejen jako pochutina, ale navíc i léčivé. Zpracovávají se na šťávu, želé nebo potravinářské barvivo. 

Známé jsou v současnosti především čaje, které jsou zhotovena právě s jasně červené dužnaté části kalichu a květních lístků ibišku súdánského tzv. karkadé. Ve světě má ibišek celou řadu využití. Z dužnaté části se vyrábí například různé druhy nápojů, marmelády i sirupy. U nás tyto formy zpracování nejsou tolik časté. Stejně tak se u nás nevyužívají často ani jeho listy. V některých zemích je však konzumují ve formě salátů. Ibišek se používá jako výborný zdroj vitamínu C. Stejně tak tato rostlina napomáhá snižovat cholesterol, prospívá cévám, má antibakteriální účinek. Užívá se k dezinfekcím močových cest i trávící soustavy. V případě horečnatých stavů dokáže snížit teplotu.

Obsahuje celou řadu účinných složek : flavonoidy, quercetin, kaempferol, apigenidin, pelargonidin, cyanin, cyanidin, teraxeryl acetát, cyklopeptidové alkaloidy, ß-sitosterol, kyselinu šťavelovou, kyselinu citronovou, vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin), vitamin C, karoten a mastné kyseliny. 

Ibišek se odedávna používá v tradiční medicíně ve východní Asii a v Africe a současné studie potvrzují řadu jeho účinků na organismus. Z vědeckých výzkumů vyplývá, že se může podílet na snižování hladiny glukozy, celkového cholesterolu a triglyceridů, naopak zvyšování HDL cholesterolu, dále na snižování krevního tlaku. 

Velmi zajímavý je také účinek ibišku na plodnost. Ibišek působí proti zahnízdění zárodku v děložní sliznici a má antiestrogenní účinek. Ibišek se tradičně používá jako postkoitální kontraceptivum v ayurvédské medicíně. Při experimentech na myších a potkanech byly tyto účinky potvrzeny. Během vědeckých výzkumů byly zjištěny další účinky - analgetický, antivirotický, antifungální, antipyretický, protikřečový čí protizánětlivý. Samozřejmě, vše se musí potvrdit dalším výzkumem, ale i tak se jedná o velmi zajímavé informace. 

Ibišek súdanský ve formě bylinného čaje slouží k doplnění tekutin při zvýšeném pocení (fyzické zákony, horké počasí, zvýšená teplota). Má příjemnou nakyslou chuť a také ho můžeme míchat se šípky a mátou. Jako vychlazený čaj je užitečný při horečkách a při vnitřním přehřátí. 

Vysévat lze celoročně, pokud jej budete pěstovat jako pokojovou rostlinu; nebo na jaře do misky za okno a poté v polovině května vysadit na záhon. Vyžaduje pravidelnou zálivku (jinak shodí listy) a teplo. Půda by měla být kyprá, bohatá na živiny, nezaškodí ibišek občas přihnojit. 

Většinu informací jsem sehnala na internetu, mmj. také recept na vynikající šťávu z kalichů, soukromě jsem jí nazvala: 

ŠŤÁVA „KARKADE“

1 litr vody
1 kg třtinového cukru
3/4 hrnku sušených ibiškových květů
1 lžíce kyseliny citrónové

Do vařící vody přidáme kalichy ibišku, odstavíme a přikryté necháme louhovat a vystydnout. Po hodině přidáme cukr, jednu lžíci kyseliny citrónové a dalších 5 hodin necháme louhovat. Hotový sirup scedíme a uskladníme ve skleněných šroubovacích láhvích.

Ještě k fotografiím - první dvě jsem si vypůjčila z internetu, poslední je moje ;-)..