NA SAMOTĚ

KERBLÍK TŘEBULE - Anthriscus cerefolium

Kerblík je původem z Blízkého Východu, jižního Ruska a oblasti Kavkazu. Pěstuje se v zemích mírného pásu a v Evropě se tudíž někdy může vyskytnout i divoce.

Kerblík byl v dobách Římanů jednou z postních bylin, která měla čistit krev a obnovovat síly. Během postních dnů, a zvláště na Zelený čtvrtek, se jedla ve velkém množství.

Alžbětínský lékař Gerard, který se staral o zahrady lorda Burleigha, napsal ve svém herbáři z roku 1636: „Listy krabilice patří mezi všemi bylinami k l¨nejlepším a zdraví nejprospěšnějším. Ostatním bylinkám dodávají příchuť anýzových semínek.“

Kerblík třebule je otužilá trvalka, u nás pěstovaná jako letnička, vysoká 30 – 60 cm. Chomáče drobných bílých květů se objevují od jara do léta. Světle zelené, kapradinám podobné listy mohou koncem léta dostávat fialový nádech. Mladé kerblíky třebule mohou být snadno zaměněné za kerblík lesní Anthriscum sylvestris. To je však trvalka, která může být později i vyšší než kerblík třebule, a její listy nemají tu výraznou, sladkou vůni, typickou pro kerblík krabilici.

Pěstování: kerblík vyžaduje lehkou půdu, v níž se udrží vláha. Rostliny sázejte v rozestupech 25 – 30 cm do polostínu. Když totiž porostou na teplém a slunném místě, půjdou rychle do květu a přestanou produkovat listy. Proto někteří zahrádkáři vysévají kerblík do řádků mezi jiné zahradní byliny nebo zeleninu, nebo pod opadavé keře, aby byl kerblík v létě alespoň trochu ve stínu.

Sklizeň: listy můžete začít sbírat, když je rostlina 6 – 8 týdnů stará nebo 10 cm vysoká. Pro uchování je nejlépe listy zmrazit; když je usušíte, ztratí svou vůni.

Lékařské použití: čerstvé listy jsou bohaté na vitamin C, karoten, železo a hořčík. Odvar z listů napomáhá trávení, zahání potíže krevního oběhu, jater a chronický katar. Teplé placky z čerstvých listů se mohou přikládat na bolavé klouby.

Kuchyňské použití: tato bylina je už tradičně nepostradatelnou součástí francouzské kuchyně. Čerstvé listy je možné přidávat do kteréhokoliv jídla. Zvláštní chuť kerblíku, která připomíná chuť petržele s anýzovou příchutí, lidé objevují teprve dnes. Užitečná je tato bylinka zejména v zimě, protože i tehdy dodává čerstvé listy (při pěstování za oknem v květináči). Listy hojně přidávejte do salátů, polévek, omáček, k zelenině, ke kuřeti, k vaječným jídlům. Čerstvě nasekané listy přidávejte až ke konci vaření, aby neztratily chuť. V malém množství listy kerblíku zvýrazňují chuť jiných bylin. Výborně se hodí k zelenině.

Jiné použití: kerblíkovým čajem je možné omývat kůži, aby si udržela pružnost a aby se na ní netvořily vrásky.