NA SAMOTĚ

KMÍN KOŘENNÝ - Carum carvi

Kmín kořenný pochází z jižní Evropy, Asie a Indie, dnes ale roste ve všech oblastech světa, s výjimkou těch nejvlhčích a nejteplejších.

Latinský název této rostliny pochází z arabského „karawya“, kterým Arabové označovali semena kmínu, jež staří Egypťané používali v lékařství i jako koření. Fosilizovaná semena kmínu, nalezená v mezolitických sídlištích, dokonce prokázala, že se kmín používá již nejméně 5000 let. Kmín byl rovněž nalezen v egyptských hrobkách a dávných stanicích na hedvábné cestě.

V Evropě se kmín začal používat pravděpodobně až ve 13.století. Žádná tak dlouho používaná bylina nemůže nemít magické vlastnosti. Kmín býval používán zejména na odhánění čarodějnic a měl také zabraňovat milencům, aby se zatoulali. Tato poslední vlastnost našla široké použití: kmín měl člověku zaručovat i věrnost hrdliček, holubů a domácí drůbeže.

Kmín se ze semen pěstuje velmi dobře. Nejlépe je semena vysévat rovnou na zahradu, a to na podzim nebo brzy na jaře. Kmín dává přednost plnému slunci, ale vydrží i trochu stínu. Půda by měla být vzdušná. Semena rostlin se sklízí až následující sezonu. Kmín se sám dobře vysemeňuje a dokáže přežívat i bez pomoci; přestože jde o dvouletku, chová se svým samovýsevem vlastně jako trvalka.

Sklizeň: semena sklízejte tak, že budete uřezávat květenství kmínu těsně před tím, než z nich začnou vypadávat první semena. Květenství pak rozložte na suchém místě do kartonové krabice (na dno papír), semena potom odrolte a uskladněte do tmavé, vzduchotěsné láhve. Čerstvé listy sbírejte pro přímé použití v salátech. Pro sušení se listy nehodí. Na podzim vykopejte kořeny dvouletých rostlin, jsou dobré k jídlu.

Kuchyňské použití: Pokud v nějakém receptu natrefíte na slovo kmín, pak se tím obvykle míní jeho semena. Kmínové koláčky bývaly na čajích ve viktoriánské době jedním z hlavních chodů. Dnes se kmínová semena používají spíše při vaření. Pro svou silnou a výraznou chuť je kmín ceněn i jako koření. Často se přidává do kyselého zelí a do německého likéru Kummel, který obsahuje mimo kmínových semen také kmínový olej. Jako pomoc při trávení je dobré kmínem posypat těžká jídla, jako husu nebo maďarské dušené hovězí. Přidávejte kmín také do vody, ve které vaříte zelí, aby jste zmírnili jeho zápach. Lze ho přidávat i např. do sýrů. Kořen kmínu lze vařit jako zeleninu a jeho listy lze nasekalo salátů a polévek.

Lékařské použití: Čerstvé listy, kořeny a semena napomáhají trávení. Před jídlem žvýkejte semena nebo pijte kmínový odvar, abyste si zlepšili chuť. Stejným způsobem napomůžete také trávení, získáte svěží dech a po jídle zabráníte nadýmání. Dětem není kmín nebezpečný.