NA SAMOTĚ
KOPR VONNÝ - Anethum graveolens

Kopr pochází z jižní Evropy a západní Asie. Jeho odborné rodové jméno „Anethum“ je odvozeno z řeckého „Anethon“. Anglické jméno „dill“ prý pochází z anglosaského „dylle“ nebo nordického „dilla“, což znamená tišit nebo konejšit. Jméno kopru bylo nalezeno mezi bylinami, používanými egyptskými lékaři před 5000 lety, a zbytky kopru byly nalezeny i v ruinách římských domů v Británii.

Za středověku byl kopr ceněn jako prostředek proti čarám a kouzlům. Kdysi byl kopr jako součást mazání významným lékem na kašel i bolesti hlavy, a také jako prostředek pro utišení dětí, které měly černý kašel. Do Severní Ameriky s sebou přivezli kopr první osadníci, kteří ho dávali žvýkat dětem, aby během bohoslužeb neměly hlad.

Pěstování: Kopr pěstujte daleko od fenyklu, jinak se navzájem zkříží a jejich typické chutě se smísí. Kopr dává přednost lehké chudé půdě na plném slunci. Sejte ho uprostřed jara do mělkých drážek na vybraném místě, kde ho později budete chtít sklízet. Semena sejte opakovaně v menším množství, abyste mohli listy sklízet po celé léto. Semena přežívají po dobu 3 let. Rostliny jsou dost křehké a mohou potřebovat oporu. Pokud je léto horké, dobře kopr zalévejte, jinak bude plodit jen semena. Hnojit kopr není třeba, protože to u něj vede jen k přibývání měkkých tkání, což láká škůdce a nemoci.

Sklizeň: čerstvé listy trhejte k přímému použití kdykoliv poté, co rostlina dosáhne dospělosti. Protože roste rychle, může to být již za 8 týdnů po vysetí. Listy je možné sušit, ale jen obtížně, takže je lepší se soustředit na sušení semen. Květenství odřezávejte, když začnou semena dozrávat. Semena, přechovávaná ve vzduchotěsné nádobě, si dlouho uchovají svou chuť.

Lékařské použití: kopr pomáhá proti křečím a působí jako sedativum. Koprový čaj nebo odvar z kopru jsou známým lékem na nevolnost, škytání a nespavost, zatímco u kojících matek podporuje kopr tvorbu mléka, a všeobecně podporuje chuť k jídlu. Pomáhá také při nadýmání a kolice, takže je součástí různých dětských léků.

Kuchyňské použití: Kopr je kuchyňská bylinka, která přidává chuti a pomáhá trávení. Mezi listy a semeny kopru je rozdíl v ostrosti. Někdy jsou lepší semena, protože mají výraznější chuť. Používají se k ochucování polévek, dušeného jehněčí a grilovaných i vařených ryb. Může také dodat chuť rýži. Vyluhováním ve vinném octu vznikne koprový ocet. Listy kopru mohou být použity prakticky ve všech jídlech. Chuť jídel přitom spíše zvýrazňují, než aby je přehlušovaly. Květy, ve kterých ještě nezačaly zrát semena, přidávejte do sklenic k naloženým okurkám.

Jiné použití: Kdo musí držet neslanou dietu, může používat semena kopru jako náhražku soli. Žvýkání semen pomáhá odstranit zápach z úst. Odvar z drcených semen je lázní, vhodnou k posilování nehtů.