NA SAMOTĚ

LÉKOŘICE LYSÁ – Glycyrrhiza glabra

Tato rostlina pochází z oblasti Středozemního moře a dnes se komerčně pěstuje prakticky ve všech zemích mírného pásu, zejména v Rusku, Iránu, Španělsku a Indii.

Je to otužilá trvalka, vysoká 1,2 m s rozpětím 1 m. krátké laty z modrofialových a bílých kvítků, podobným květům hrachu, se na vztyčených lodyhách objevují koncem léta. Velké lichozpeřené listy se skládají z malých, okrouhlých lístků.

Pěstování: Lékořice potřebuje hlubokou, na živiny bohatou a dobře obdělanou půdu. Nejlépe se jí daří, když je léto dlouhé a horké. Roste-li na vzdušné půdě, musí se často zalévat. Sklízejí se kořeny ze tří- až čtyřletých rostlin, a to od září do října. Obsahují kyselinu glycyrrhizovou, která je 150krát sladší než třtinový cukr.

Kuchyňské použití: Lékořice se přidává jako příchuť do Guinesse a dalších druhů piv. Také laskomina zvaná „pendrek“ obsahuje z lékořice výtažek.

Lékařské použití: Šťáva z kořenů se prodává jako lékořice. Používá se jednak, aby překryla nepříjemnou chuť jiných léků, anebo k tišení těžkého kašle. Sušená, oloupaná kůra se doporučuje při nachlazení, bolestech v krku a kataru průdušek. Lékořice je mírné laxativum, snižuje také kyselost žaludku, a tím odstraňuje pálení žáhy. Má pozoruhodnou schopnost léčit žaludeční vředy, protože stěny žaludku potahuje gelem. Uvolňuje také křeče tlustého střeva, zvyšuje produkci žluči a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

POZOR – ve velkých dávkách má lékořice vedlejší účinky, zejména způsobuje bolesti hlavy, vysoký krevní tlak a zadržuje vodu.

NOVÉ POZNATKY: výzkumy testující účinky sladkého dřeva prokázaly, že malá množství lékořice (do 2 mg glycyrrhizové kyseliny / kg tělesné váhy) ve spojení s dietou chudou na soli výrazně redukují množství tělesného tuku u lidí s nadváhou. Japonští výzkumníci nalezli také preventivní účinky lékořice na vznik arteriosklerózy (ukládání vápenatých solí v cévách) a doložili i příznivé působení při onemocnění AIDS. Texaští vědci zjistili pozitivní vliv při rakovinném onemocnění. Izraelské studie dokládají působení i na Herpesvirus varicellae (plané neštovice) a Herpesvirus zoster (pásový opar). Nové studie dále upozornily na účinnost drogy proti stresu, jako prostředku proti plicní chorobě SARS a v celkové ochraně plic. 

Pozor, pendrek!

Pendrek mlže být prezentován coby cukrovinka, pokud obsah glycyrrhizinu nepřesáhne 200 mg / 100 g výrobku. Produkty s vyšším obsahem jsou k dostání pouze v lékárnách a používají se k medicínským účelům. Běžné druhy pendreku prodávané v obchodech obsahují mezi 35 až 500 (!) mg kyseliny glycyrrhizové na 100 g hmoty. Přitom proti maximální dávce 100 mg glycyrhizinu na den nelze vznášet v žádném případě námitky. Stále znovu se však objevují výrobky, především v dováženém sortimentu, v kterých je analýzou prokázán obsah vyšší než 200 mg glycyrhizinu / 100 g. Pravidelnější konzumace takových cukrovinek může vyvolat již zmiňované vedlejší účinky.

Podle jedné holandské studie se zdá být konzumace méně než 2 mg glycyrhizinu na kilogram tělesné váhy na den bezpečná. 

Domácí pendrek

Sušené kořeny nastrouhejte velmi jemně a zalijte takovým množství vody, aby byly úplně ponořené. Následně vodu 15 minut vyvařujte, poté nechte obsah hrnce vychladnout, přefiltrujte a zbylou tekutinu vařte tak dlouho, dokud se nevytvoří hustá, mírně tekutá hmota – surový pendrek. Pravý recept na pendrek je sladkým tajemstvím cukrárenských firem, přesto si můžete sami trošku zaexperimentovat s cukrem a kořením (například kardamom, skořice, vanilka), až získá černá kaše chuť i vzhled připomínající to staré známé sladké dřevo ze vzpomínek vašeho dětství.