NA SAMOTĚ
LÉKOŘICE LYSÁ - Glycyrrhiza glabra

 

Tato rostlina pochází z oblasti Středozemního moře a dnes se komerčně pěstuje prakticky ve všech zemích mírného pásu, zejména v Rusku, Iránu, Španělsku a Indii.

Je to otužilá trvalka, vysoká cca 120 cm. Krátké laty z modrofialových a bílých kvítků, podobných květům hrachu, se na vztyčených lodyhách objevují koncem léta. Velké lichozpeřené listy se skládají z malých, okrouhlých lístků.

Výsev: sejeme při pokojové teplotě za okno, přepícháme do záhonu koncem května. Vysetá semínka zaléváme opatrně, lékořice ráda zahnívá.

Pěstování: na zahradě lékořice potřebuje hlubokou, na živiny bohatou a dobře obdělanou půdu. Nejlépe se jí daří, když je léto horké a dlouhé. K tomu také přihlédneme s umístěním – nejlépe ve svahu, neměla by být dlouhodobě v mokru. Moje první pracně vypiplaná ztrouchnivěla v záhoně; proto mám další lékořici vysazenou v kamenité mezi, občas jí na začátku sezóny přihnojím trochou kvalitního kompostu.

Sklizeň: začátkem zimy se sklízejí kořeny dvou až tříletých rostlin.

Účinné látky: lékořice obsahuje glycyrrhizin cca 8 – 15 %. Tato látka je zodpovědná za příchuť, jejíž sladkost je 50x větší než u cukru; dále flavonidy, hořčiny, třísloviny a éterický olej

Lékařské použití: Lékořicový kořen účinkuje zejména na choroby plic a sleziny. Podporuje trávení a léčí dvanácterníkové vředy. Je to posilující bylina. Pomáhá na kašel, nachlazení, astma, a také na bolení v krku a bolest břicha. Působí jako proti látka při otravě jinými bylinami. Proto přidáváme lékořici do přípravků proti alergiím. Svaří se (20 minut) jedna kávová lžička kořene na 250 ml vody, pije se 60 ml čtyřikrát denně. Ti, kdo se snaží odvykat kouření, by měli žvýkat kořen lékořice.

Sušená oloupaná kůra se doporučuje při nachlazení, bolestech v krku a kataru průdušek. Lékořice je mírné laxativum, snižuje také kyselost žaludku, a tím odstraňuje pálení žáhy. Má pozoruhodnou schopnost léčit žaludeční vředy, protože stěny žaludku potahuje gelem. Uvolňuje také křeče tlustého střeva, zvyšuje produkci žluči a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Kuchyňské použití: lékořice se používá jako příchuť do guinnese a dalších druhů piv. U nás se lékořici přezdívá „sladké dřevo“, bývá součástí známých pendreků a také bonbonů.

Magická užití: doporučuje se žvýkat kořen lékořice pro zvýšení sexuální aktivity. Je to vhodná magická bylina pro výrobu kouzelných hůlek, je častou součástí zaříkání a nápojů lásky. Lékořice přináší věrnost a vášeň sexuálního svazku.

POZOR: Ve velkých dávkách má lékořice vedlejší účinky, zejména způsobuje bolesti hlavy, vysoký krevní tlak a zadržování vody.