NA SAMOTĚ

MAŘINKA VONNÁ – Asperula odorata

Mařinka pochází z Evropy, ale zdomácněla i v Severní Americe a v Austrálii. Roste hluboko v lesích a v křovinách. Záznamy o ní sahají až do 14. století, kdy se s ní posypávala podlaha, používala se do matrací a parfémovalo se s ní plátno.

Na 1. máje se v Německu mařinka přidává do rýnského vína, aby vznikl nápoj zvaný „Maibowle“.

Je to otužilá trvalka, vysoká cca 15 cm, do šířky naroste asi 30 cm i více. Bílé, hvězdicovité květy se objevují od jara do začátku léta. Jemné zelené listy rostou v přeslenech kolem stonku. Celá rostlina je aromatická.

Pěstování: Mařinka je ideální rostlina pro různá zákoutí nebo pod keře. Ráda roste ve stínu stromů a přitom se opírá o jejich kmeny. Díky bohatému, zelenému olistění vytváří na zemi husté a dekorativní koberce. V příhodných podmínkách se díky podzemním výhonkům rychle šíří. Mařinka dává přednost zásaditým a na živiny bohatým půdám, které mají na jaře dostatek vláhy.

Kuchyňské použití: Květy mařinky přidáváme do salátů. Moderní přísady do dnešního Májového vína by byly – láhev bílého rýnského vína, sklenice sherry, cukr, jahody a několik snítek mařinky, vhozené do nápoje jednu hodinu před podáváním.

Lékařské použití: čaj z listů mařinky prý uvolňuje bolesti žaludku, má diuretické účinky a prospívá osobám, náchylným ke tvorbě žlučových kamenů. Samozřejmě jak každou bylinku, také mařinku užíváme v rozumném množství; její vysoká spotřeba může vyvolat příznaky otravy, včetně závratí a zvracení.