NA SAMOTĚ

MERLÍK VŠEDOBR - Chenopodium bonus-henricus

Merlík všedobr patří do rodu Chenopodium, který je rozšířen po celém světě a roste ve všech klimatických podmínkách. Sám merlík všedobr pochází z Evropy.

Merlík všedobr byl oblíbený od neolitu až do minulého století. Jeho podivné jméno - v Anglii je merlík všedobr známý jako "Good King Henry" - není odvozeno od anglického krále Jindřicha VIII., jak by si mohl někdo myslet, ale od krále Jindřicha IV. Navarského. V 17. století pozoroval Gerard, že merlík všedobr roste na neobdělávaných místech a mezi odpadky podél silnic, u starých zdí, křovisek a polí. Merlík na těchto místech stále ještě roste - lze ho najít v mnohých středověkých lokalitách.

Merlík všedobr je trvalka, vysoká 50  - 70 cm, šířky cca 45 cm. Drobné zelenožluté kvítky se objevují začátkem léta. Šípovité listy jsou zelené. Velmi vzácně se vyskytne pestrá forma, ale její žluté zabarvení se udrží jen obtížně.

Pěstování: Merlík všedobr roste téměř na jakékoliv půdě, ale kvalita i množství úrody budou daleko lepší, když ho vysadíte na vzdušnou, humózní, dobře zrytou půdu někam na slunné místo . Semena sejte od března do května, nebo v září přímo na záhon, do 1 cm hlubokých řádek, mezi kterými by měly být rozestupy 45 cm. Semena zahrňte půlcentimetrovou vrstvou zeminy. V teplé půdě trvá klíčení 10 - 14 dní. když semenáčky vyrostou tak, že se s nimi dá pracovat, protrhejte je, aby měly rozestupy 25 cm. Na zimu záhon zakryjte tenkou vrstvou hnoje. Záhon by se měl obnovovat každé 3 - 4 roky. Pokud se v březnu překryje, vytvoří dlouhé jemní výhony, které se připravují jako chřest a jsou velice lahodné.

Kuchyňské použití: Listy merlíku všedobra jsou bohaté na na železo, vápník a vitamíny B1 a C a je možné je doporučit zejména každému, kdo má anémii. Klasy květů poduste a promíchejte s máslem jako brokolici. Mladé listy můžete jíst syrové jako součást salátů. Tepelně upravené je přidávejte do běžných jídel, nádivek, polévek, pyré, sladkého pečiva. Jsou výživnější než špenát nebo zelí. Kořeny blanšírujte - ponořte je do horké vody a bezprostředně na to je pod studenou vodou omyjte. Nařežte je na kousky po 15 cm a narychlo poduste nebo povařte. V případě potřeby je oloupejte. Podávejte je horké s rozpuštěným máslem, nebo studené s kyselou omáčkou.