NA SAMOTĚ
MOCHYNĚ PERUÁNSKÁ - Physalis peruviana

Mochyně jsou vzdáleněji příbuzné s rajčaty, paprikami, lilky a brambory. Mají vzpřímené lodyhy, srdčité listy, nenápadné květy a jasně oranžové nafouklé kalichy podobné papírovým lucerničkám a uzavírají červenou, jedlou bobuli.

Mochyni peruánské se u nás někdy říká peruánská třešeň, je vyšší, asi metrová, s jasněji žlutými plody, které jsou opět uzavřeny do suchomázdřitého kalicha, podobného jako u mochyně židovské, ale ne tak barevného. Celá rostlina včetně zelených plodů je jedovatá; plody se sklízejí v PLNÉ zralosti.

Pochází z tropické Jižní Ameriky a začátkem 19. století se stala důležitou plodinou osadníků na mysu Dobré naděje.

Plody se sklízejí zhruba od září, když se začne „lampiónek“ měnit ze zelené barvy na žlutou. Pokud nestihnou dozrát na rostlině do příchodu mrazíků, lze je otrhat a plody dojdou v teple. Chutnají sladkokysele, chutnají po jahodách a voní po ananasu. Jsou velmi šťavnaté a mají vysoký obsah vitaminu A a C. Nejlépe je jíst syrové, ale hodí se i do kompotů, marmelád, do salátů, máčené v čokoládě.

Vlastní plod - žlutooranžová třešnička až 3cm velká je uzavřena v papírově tenkém, zveličeném a měchýřovitě nafouklém žebrovaném kalichu. Dužina třešně má osvěžující sladkokyselou chuť s mimořádně jemným aróma, v té se nachází velké množství malých,   jedlých zrnek. Vykazuje vysoký obsah provitamínu A, dále vitamíny B a C a řadu minerálních látek zejména železo a fosfor. Sto gramů dřeni má energetickou hodnotu 240 - 250 KJ čili asi 60 Kcal. V říjnu sklizené (možno i uříznuté celé větve zavěšené v suchém a bezmrazém prostoru) vydrží „třešničky“ až do Vánoc.

Působí antioxidačně, ochraňují buňky před stárnutím, podporují imunitu organismu, mají dezinfekční účinky na trávicí trakt a močový systém, pomáhají při zánětech. Jsou nízkokalorické, menší obsah cukru, jsou doporučovanou potravinou při redukčních dietách. Používají se k přímé konzumaci, do ovocných salátů, jako ozdoba dortů a moučníků i k výrobě marmelád a kompotů.

Z bobulí mochyně peruánské se vaří lahodné džemy; tento džem zaujme na první ochutnání, ale po vyprchání jahodové vůně postupně ztrácí na přitažlivosti. Dříve se dovážela z Jižní Ameriky, kde se z ní připravuje zmíněný džem nebo želé zvané tippari.

Recept na ŽELÉ TIPPARI

1 kg plodů mochyně peruánské

trocha vody

asi 1 kg cukru

Odstraňte z plodů kalichy a povařte s takovým množství vody, aby šly dobře míchat. Vylisujte šťávu a přidejte k ní stejné množství cukru. Zvolna vařte až do úplného rozpuštění, seberte pěnu, nalijte do zavařovacích sklenic a uzavřete víčkem.

Semínka vyséváme v únoru do secí misky za okno, sazenice vysazujeme ven do záhonu v polovině května (po zmrzlých), na slunné stanoviště do dostatečně úrodné půdy. Možno také vysít přímo na záhon koncem března až začátkem dubna. Při vhodných pěstebních podmínkách naroste až do výšky 150 cm, a na jedné rostlině se vytvoří až 100 plodů.