NA SAMOTĚ
PAŽITKA POBŘEŽNÍ – Allium schoenoprasum

Pažitka je jediným druhem z rodu Allium, který se v divokém stavu vyskytuje v Evropě, Austrálii i Severní Americe, kde všude roste v oblastech mírného až tropického pásu. Přestože patří mezi nejdříve používané rostliny, v evropských zahradách začala být pěstována až v 16. století. V Číně byla pažitka oblíbená už kolem roku 3000 p.n.l. pro svou delikátní, jemnou chuť i jako prostředek proti jedům a na zastavení krvácení. O jejím využití při přípravě jídel se Západ poprvé dozvěděl od objevitele a cestovatele Marca Pola. 

Pěstování: Pažitka je značně tolerantní, co se týče půdy i umístění, nejlépe ale roste, když se vysadí v rozestupech 15 cm do vlhké a na živiny bohaté půdy na slunné místo. Bude-li půda suchá, pažitka napřed zežloutne, a pak od špiček dolů začne hnědnout. Má-li vytvořit pohledný okraj záhonu, sázejte ji v rozestupech 10 cm a nechte vykvést. Nadzemní část pažitky na zimu odumírá.

Pažitka tvoří husté trsy dutých rourkovitých listů, které vyrůstají z drobných cibulek. Druhým rokem po výsevu vytváří na duté lodyze hezký okolík nafialovělých kvítků. Je to mrazuvzdorná zelenina, kterou lze použít i jako okrasnou rostlinu. Množíme semenem nebo dělením trsů, pěstujeme v řádcích vzdálených od sebe 20 cm. V domácnostech ji rychlíme v zimě v květináči za oknem. V listopadu si pro tento účel oddělíme trs a zasadíme do truhlíčku. Dostatečně zaléváme a poskytneme také dostatek světla a tepla. 

Pažitka je důležitý zdroj vitamínu C – obsahuje ho asi 50 – 100 mg%, obzvláště mladé rostliny jsou bohaté na vitaminy. Obsahuje o mnoho karotenu (provitamin A), vitamin B2, éterické oleje obsahující síru, mnoho sodíku a vápníku, draslíku, fosforu, železa a síry. 

Kuchyňské použití: Pažitku přidávejte ke konci vaření, jinak její chuť zmizí. Je příjemnou oblohou nebo příchutí omelet, míchaných vajíček, salátů a polévek. Pažitka může být vmíchána do měkkých sýrů nebo jí lze posypat grilované maso.

Lékařské použití: Listy jsou mírně aseptické. Když se s nimi posype jídlo, podporují chuť a zlepšují trávení. 

Jiné použití: Údajně pažitka pomáhá zvířatům proti svrabu. 

Pažitka pravá pražská (50 semen á 10 Kč) - je raná, vysoce výnosná odrůda velmi vhodná k rychlení. Listy jsou silnější, delší, tmavozelené, ostřejší chuti. Velmi výnosná odrůda.

Pažitka pravá jemná (50 semen á 10 Kč) - raná, vysoce výnosná odrůda vhodná k rychlení. Listy jsou delší, sytě zelené, mírně pikantní chuti.