NA SAMOTĚ

PETRŽEL ZAHRADNÍ - Petroselium crispum tuberosum

Petržel je vynikající víceúčelová zelenina. Bílý kůlovitý kořen připomíná pastiňák a také podobně chutná; dá se jíst syrový nebo vařený. Předností navíc je, že roste i v částečném stínu, je velmi odolná vůči mrazu a představuje tak ideální zimní zeleninu.

Petržel, oblíbená ve střední Evropě a v Německu, je jedním z několika druhů známých jako polévková zelenina – přidávají se do vody, v níž se vaří hovězí nebo drůbež, a pak se z ní připravuje polévka nebo omáčka.

Pěstování: Petržel potřebuje k vytvoření pěkných velkých kořenů dlouhé vegetační období. Pěstujeme ji v půdách zadržujících vlhkost na otevřených nebo částečně zastíněných stanovištích.

Výsev: Semena se vysévají brzy, proto je někdy nutné předem záhon přikrýt poklopem či krytem, aby se půda ohřála. Vyséváme od začátku do poloviny jara do řádků hlubokých 1 cm a vzdálených 25 – 30 cm, semenáčky jednotíme na vzdálenost 15 – 20 cm. Sklízet začínáme na jaře následujícího roku.

Nabízený druh je vytrvalý, já jej pěstuji hlavně kvůli nati.

Léčivé účinky: Všechny části rostliny jsou bohaté na silice (zejména apiol a myristicin) a vitamíny B, C a provitamín A, vápník, fosfor, hořčík, mangan, draslík. Petržel je známá jako močopudný prostředek, spařená petrželová nať, přiložená na bodnutí od hmyzu, zabraňuje otokům.

POZOR – Těhotné matky a lidé, kteří mají problémy s ledvinami, by neměli jíst velké množství petržele.