NA SAMOTĚ
POHANKA SETÁ - Fagopyrum esculentum

Pohanka je řazena do čeledi rdesnovité. Představuje vskutku nenáročnou rostlinu, které se daří i v nejhorších podmínkách na chudých, nejraději kyselých a písčitých půdách. Jedná se o jednoletou rostlinu dorůstající výšky 15 – 60 cm. Lodyhy nesou v místě každého kolénka po jednom trojúhelníkovitém listu se střelovitou bází; dolní listy jsou řapíkaté, horní přisedlé. Od července do září se rozvíjejí drobná narůžovělá kvítka (300 až 1800 květů na jedné rostlině, která kvetou vždy jen jediný den, produkují množství nektaru a na pole přilákají tisíce včel a čmeláků. Plody jsou typické jedlé nažky s ořechovým aroma, trojbokého tvaru a červenohnědé barvy. 

Pohanková nať používaná k farmaceutickým účelům je zralá už 8 týdnů po výsevu, plody teprve o 2 – 3 měsíce později. Pohanka je nenáročná, avšak citlivá na teplotu půdy pod bodem mrazu. Rostliny by měly být vysety na dostatečně osluněném stanovišti, aby se mohl vytvořit žádaný podíl rutinu. Nať proto sklízejte během odpoledne na počátku doby kvetení a co s nejmenší částí lodyhy. Bylinu rychle usušte a dobře uskladněte na suchém místě. 

Léčivé účinky: pohanková nať je značně bohatá na rutin, tj. flavonoid působící v ochraně cév. Rutin efektivně utěsňuje žíly, snižuje lámavost a nadměrnou propustnost krevních cév, zároveň zvyšuje jejich elasticitu. Díky těmto účinkům funguje jako prevence hromadění vody v tkáních (edémy), zbavuje otoků vznikajících při žilním městnání a podporuje průtok krve systémem kapilár. Přispívá k normalizaci výměny tekutin a látek v krevních vlásečnicích, podporuje „odvolání pohotovostního stavu“ zánětlivých procesů a mírní bolestivé napětí a pocit tíhy v dolních končetinách. Pohanka se stará o řádné prokrvení celého těla až do těch nejjemnějších vlásečnic. Flavonoidy kromě toho vystupují jako antioxidační činidla, vychytávají volné kyslíkové radikály, a představují tak významný ochranný faktor využívaný v prevenci arteriosklerózy. 

Použití, vnitřní: při městnání žilní krve a jako podpůrná léčba křečových žil (chronická žilní nedostatečnost), poruchy periferního prokrvení a bércové vředy (ulcus cruris). Jako prevence arteriosklerózy, při závratích, oslabené paměti a krvácení oční sítnice. Semena mají pravděpodobně antidiabetické účinky. 

Nežádoucí účinky: velmi zřídka bolesti hlavy; fotosenzibilizace po vystavení intenzivnímu slunečnímu záření. 

Zkušenosti předků: už kdysi Féničané připravovali z pražených pohankových semen tzv. Far, první historicky doloženou krupici z pohanky. Pohanka prohřeje organismus a je zdravou součástí redukčních diet nebo stravy při onemocnění. Semena pohanky obsahují všech osm esenciálních aminokyselin, vitamin B1, B6, draslík, fosfor, měď, fluor a železo. Pohanka neobsahuje gluten (lepek), a proto je vhodná i pro osoby trpící celiakií. 

Z důvodu preventivní opatrnosti se nepoužívá během prvních třech měsíců těhotenství. 

Vyséváme do volné půdy v květnu až červenci.