NA SAMOTĚ

PROSKURNÍK LÉKAŘSKÝ – Althaea officinalis

Za renesance používali bylinkáři proskurník lékařský k léčení bolestí v krku, problémů se žaludkem a bolestí zubů. Šťavnatý a sladký proskurník byl původně dochucován i svým kořenem.

Proskurník lékařský je široce rozšířený od západní Evropy po Sibiř a od Austrálie po Severní Ameriku. Běžně se nachází na slaniskách a na mořských pobřežích.

Odborný název proskurníku, Althea, pochází z latinského „althaeo”, což znamená „léčím”. Může být totožný s altheou, kterou Hippokrates doporučoval na léčení ran. Římané považovali proskurník za pochoutku, přidávali ho do kroupové polévky a nadívali jím selata.

Pěstování: Proskurník ve velkém přitahuje motýly. Má rád slunná místa s vlhkou nebo i mokrou, na živiny nepříliš bohatou půdu. Po květu ho ořežtš, abyste podpořili růst nových listů.

Lékařské použití: Vzhledm k vysokému obsahu slizu (35 % v kořenech a 10 % v listech) proskurník utišuje a léčí záněty, žaludeční vředy, vředy v tenkém střevě, bolesti v krku a bolesti při zánětu močového měchýře. Vývyr z listů nebo květů je vhodný ke kloktání. Vývar z kořene pomáhá na kašel, průjmy a při nespavosti. Rozemletý kořen může posloužit jako léčivý obklad – přikládá se teplý.

Kuchyňské použití: Uvařte kořen do měkka, pak ho oloupejte a rychle usmažte na másle. Květy i listy přidávejte do salátů, listy můžete přidávat i do olejů a octů. Dušené kořeny se mohou podávat jako zelenina.