NA SAMOTĚ

PUPALKA DVOULETÁ Oenothera biennis

Pupalka dvouletá náleží do čeledi pupalkovité (Oenotheraceae), která zahrnuje více než 20 rodů. Původní areál pupalky zahrnoval Severní Ameriku, Kanadu, Mexiko. Tento skromný druh se postupně rozšířil po celé Evropě a dál hluboko do asijského kontinentu. Přednost dává suchým kamenitým náspům podél cest, prostředí kamenolomů a železničním náspům, nově se také usazuje v zahradách.

Jedná se o dvouletou rostlinu. V první sezóně vyrůstá z jedlého dužnatého kořene bohatá přízemní růžice. Listy jsou podlouhlé, obvejčité až zašpičatěle kopinaté, z čepele nápadně vystupuje lesklá, světle růžová střední žilka. V druhém roce vyráží ze středu růžice silná květonosná lodyha a dorůstá výšky až 150 cm. Na vrcholcích lodyh se vytvářejí bohatá hroznovitá květenství, květní pupeny dosahují velikosti asi 5 cm. Přes den působí rostlina spíše nevzhledným dojmem, krátce před soumrakem však začne jedinečný zážitek - stanete se svědky úplného otevření květů, které se uskuteční během několika málo minut. Po celou noc květy září svou svítivě žlutou, téměř fosforeskující barvou přes hlubokou temnotu a příjemnou vanilkovou vůní lákají noční motýli. Následující den opylený květ odpadne. Rostlina vytváří průběžně množství poupat po celé léto.

Pokud chcete pěstovat pupalku jako kořenovou zeleninu, měli by jste pro ni vybrat hlubokou kyprou půdu. V takových podmínkách je schopna vytvořit až 30 cm dlouhé přímé kořeny. Jistě stojí za to vysadit si ji u domu už pro samotnou vanilkovou vůni a neobvyklé večerní divadlo.

Pro pupalku pěstovanou pro léčivé účely jsou vhodnější suché písčité půdy. Z hektarového porostu bývá sklizeno kolem 1600 kg semen. Mastný olej je ze semen získáván lisováním za studena. Doba sběru semen určených pro medicínské použití připadá na září až říjen, poté, co skončí dlouhá fáze kvetení a semena dosahují plné zralosti, tj. jsou černá a tvrdá. Z hlediska domácí přírodní lékárny se můžete inspirovat u indiánů - na podzim si uložte zásobu semen, bezprostředně před spotřebou vždy nadrťte požadované množství semen a posypte jimi své jídlo.

Léčivé účinky: Pupalková semena obsahují mastný olej, v němž má až 70 % podíl kyselina linolová a 10 - 25 % podíl kyselina ƴ-linolenová. Olej má především protizánětlivé účinky a přispívá k posílení přirozeného imunitního systému. Tyto esenciální mastné kyseliny s dlouhým řetězcem jsou pro lidský organismus naprosto nepostradatelné. Vzhledem ke skutečnosti, že pupalkový olej obsahuje velmi vysoké koncentrace biologicky dobře zužitkovatelné kyseliny ƴ-linolenové, představuje olej výborný doplněk při léčbě onemocnění spojených se zvýšenou spotřebou, případně sníženým množstvím této mastné kyseliny v těle. Obzvláště dobrého výsledku lze dosáhnout při léčbě neurodermatitidy a při péči o citlivou, suchou, stárnoucí pokožku. Olej se projevuje příznivě také při alergickém astmatu, které běžně provází neurodermatitidu a jiné typy alergií. Léčivá síla pupalkového oleje pomáhá také při revmatické artritidě, poruchách oběhového systému, hyperaktivitě u dětí a v některých případech také při roztroušené skleróze.

Pupalka v kuchyni: Kořen, který se vyvine během prvního roku, je dužnatý, jemný a neuvěřitelně chutný. Lze ho připravit a chutná jako tzv. černý kořen (správně hadí mord španělský). Kořen okartáčujte dočista a povařte jej 20 minut v zeleninovém vývaru. Čerstvě sklizené pupalkové kořeny můžete nastrouhat podobně jako mrkev. Mladé listy můžete upravit jako jemnou lahodnou zeleninu připomínající listový špenát. Voňavé květy představují nevšední jedlou okrasu na slavnostní tabuli; pěkně ozdobí zeleninové saláty, pikantní jednohubky nebo dezerty.

Na čerstvé či sušené květy nezapomíná ani lidové léčitelství. Vaří se z nich voňavý čaj, lze je navíc dobře kombinovat s meduňkovými nebo s mátovými listy. Semena pupalky se v dobách nouze zpracovávala jako náhražka kávy, v současnosti už tomuto účelu neslouží.

Semena se vysévají na jaře, možno rovnou na stanoviště. Vzrostlé semenáčky se protrhávají na vzdálenost 30 cm.