NA SAMOTĚ

ŠRUCHA ZELNÁ - PORTULÁK - Portulaca oleracea sibsp. sativa

Šrucha je jednoletka pěstovaná pro dužnaté výhonky, listy a lodyhy; je chladuvzdorná.

Obsahové látky jsou bohaté na beta karoten, kyselinu listovou, vitamín C, obsahuje také užitečné množství esenciálních mastných kyselin.

 V Číně, Indii a Evropě pěstují šruchu po staletí a v současnosti je rozšířená v teplých temperátních a tropických oblastech světa. Svého času lidé věřili, že ochraňuje před zlými duchy, bleskem a popálením střelným prachem. Její jméno v malawštině znamená „zadek náčelníkovi ženy” a odráží její dužnaté okrouhlé listy a šťavnaté lodyhy!

Semena vyséváme koncem jara v místnosti do misek a jakmile to velikost semenáčků dovolí, přesadíme do sadbovačů. Rostlinky otužujeme a když pomine nebezpečí mrazů, sázíme je 15 cm od sebe. Můžeme vysévat také přímo na záhon; nezřídka se stává, že se šruchá samovolně vysemení. Pro letní sklizeň sejeme koncem jara, pro podzimí koncem léta.

 

Šrucha se pěstuje snadno, výborně roste na slunných, teplých, chráněných stanovištích s lehkou, dobře propustnou půdou.

 

Sklízíme mladé vrcholky, lodyhy a listy, když jsou zhruba 3-5 cm dlouhé. Rostliny pro postupnou sklizeň můžeme začít otrhávat po zhruba 5 týdnech; pravidelné otrhávání podporuje další růst. Ke konci vegetačního období se kvalita straších rostlin začne zhoršovat (starší listy lze i nakládat); seřízneme je ve výšce 5 cm nad zemí, znovu obrazí.

 

Léčivé účinky: šrucha je tradiční prostředek proti kašli a otokům dásní. Odvar se používá při krevních poruchách. 

POZOR – Těhotné ženy a lidé s trávicími potížemi by neměli jíst velké množství šruchy