NA SAMOTĚ

STÉVIE SLADKÁ - Stevia rebaudiana

Stevie je asi 1m vysoká rostlina, obrostlá svěže zelenými, v horní části vroubkovanými listy. Vytváří sladidlo nazývané steviosid. Sušené listy obsahují do 10% přírodního, vysoce jakostního sladidla, které je asi 300x sladivější než sacharóza. NEMÁ ŽÁDNÉ KALORIE! Nemá vedlejší účinky, není návyková.

Při pěstování doma, v bytě u okna je stévie kdykoliv k dispozici. Stačí jen utrhnout si pár lístků, opláchnout a vložit třeba do čaje, kávy, atd. – na oslazení 1 litru stačí 3 lístky; použít je můžeme k dochucení salátů, moučníků a nejrůznějších jídel. Prostě všude tam, kde jinak používáme řepný cukr nebo umělá sladidla. Dávkování si každý podle chuti určí sám. Mimo to, že pití nebo jídlo bude „přeslazené“, se nemůžeme dopustit žádného prohřešku.

Podporuje činnost slinivky a pomáhá při cukrovce II. typu. Kromě toho chrání před vysokým krevním tlakem, povzbuzuje trávení a podílí se na zhutnění svalové hmoty, což je důležité například při odtučňování. Pomáhá při léčbě akné a ekzémů, snižuje chuť na alkohol a tabák. Má antibakteriální a protivirové účinky. Urychluje hojení ran, reguluje tvorbu bakterií v ústní dutině a omezuje tvorbu zubního kazu. 

☺při žvýkání vydrží sladká chuť v ústech velmi dlouho, a tak člověk nemá pocit hladu ani chuť na energeticky vydatnější jídlo

☺ v mnoha zemích se používá v potravinářském průmyslu na slazení potravin a cukrářských výrobků, při výrobě žvýkaček, zubních past a kloktadel.

Vyséváme v teple při cca 20°C, na světle, semínka nezasypáváme!

Pěstujeme v květináči, přes léto můžeme dát ven, na zimu zastřihneme 10cm nad zemí a uložíme do vzdušné místnosti při teplotě 8-14°C; zaléváme málo - jen aby kořenový bal nevyschl.